PMK – Uluslar ve Pazarlama

PMK’nın bu dönemki son dersinde konumuz Uluslar ve Pazarlama idi.  Dersimize harita üzerinde MÖ 200.000’den itibaren günümüze kadar olan, hangi ülkelerin nerelerde kurulduğunu, nasıl yayıldığını gösteren bir video ile başladık. Ardından dünyadaki en yaygın 5 dinin nasıl yayıldığınının harita üzerinde videosunu izledik. Bu videoları izleme sebeplerimizi tartıştık ve Hakimiyet kavramına değindik. Ardından Uluslararası Pazarlamadan ve neden gerekli olduğundan bahsettik.

İnteraktif ilerleyen dersimizde konular birbirini açtı ve bir çok konuya değinip bu konular üzerinde görüşlerimizi belirterek fikir alışverişlerinde bulunduk. İthal ettiğimiz ürünleri ve bunun yanında neler ihraç ettiklerimizi, bu konuda düzeltmemiz gerekenleri, Global 2000 de Türkiye’nin sadece 10 şirketi olmasını, bu noktada bu sayıyı arttımamız adına neler yapabileceğimizi, Türkiye’nin Dünya gayrisafi milli hasılanın içindeki seviyesini ve neden daha gelişmiş bir seviyede olmadığımızı, kurumların oluşması için inancın önemini, elle dokunulana elle dokunulmayan değerler sağlamamızın önemini, ihtiyacımız olan paradigma değişimini, emek-sermaye-toprak üçlüsünün önemini  ve daha bir çok konuyu tartışmaya açtık, fikir birliği yaptık. Bu konularda akılda kalan çarpıcı cümleler:

 

  • Marka kimlik kazandırır, kimliksiz olana
  • Ağaç yaşken eğilir değil ekilir.
  • İnsan tüketmez, istifade eder.
  • İyi bir savunucu olmak için toplumun en üstlerine ulaşacaksın

 

 

Değinilen konularda da görüldüğü gibi oldukça güncel ve önemli olan başlıklara değindiğimiz dersimiz son derece interaktif, bilgilendirici ve keyifli geçti. Tüm dönemin tekrarı ve özeti de olan bu dersten çıkaracağımız asıl sonucun, pazarlamanın hayatımızın her yerinde olacağını söyleyerek dersimizi, dolayısıyla bu dönemi noktalamış olduk.

 

Bir sonraki dönem görüşmek üzere, şimdilik hoşçakalın..