Şefkat Halkası Söyleşileri

Merhaba Osama, kendini tanıtır mısın bize?

İsmim Osama Kamil. Etiyopyalıyım. Yani Habeşistan. 3 yıldır Türkiye’deyim. Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam-Hatip Lisesinde 11. Sınıf öğrencisiyim.

İlgilendiğin herhangi bir spor veya sanat dalı var mı?

Tekvando ile ilgileniyorum. Tekvandoda kırmızı-siyah kuşağım.

Üniversitede hangi bölümü okumak istiyorsun?

Siyaset okumak istiyorum. İlk istediğim yer İstanbul ama İstanbul olmasa İzmir veya Ankara düşünüyorum. Bizde çok zulüm var başbakandan, cumhurbaşkanından. Ben de okuyup oralara kadar gelmek istiyorum. Ben aslında Etiyopya’da okumak istiyordum. Ama bir Müslüman Etiyopya’da okursa hem de siyaset okursa büyük bir yere gelemez. Hemen onu indirirler. Bunun için Etiyopya’nın dışında okumak gerekiyordu. Ben de buraya geldim. Üniversiteyi bitirince geri dönüp orada devam edeceğim.

Habeşistan’dan bahseder misin biraz?

Tabi Habeşistan denilince akla ilk gelen Bilal-i Habeşi(ra) ve Neccaşi’dir. Ülkemde insanların %90’ı köylerde yaşar. Sadece %10’u şehirlerde yaşıyor. Bu nedenle çoğunlukla tarım yaparak geçiniyorlar. Ayrıca ülkenin %60’ı Müslüman ama cumhurbaşkanı ve başbakan Hristiyan olduğu için yayınlarda Müslüman oranı %30 olarak geçiyor.

Peki Türkiye’yi nasıl buldun? Beklediğin gibi mi çıktı?

Türkiye beklediğimden de güzel çıktı. Türkiye denince akla ilk Osmanlı gelir. Osmanlı’yı bize tarih derslerinde yanlış okutuyorlar. Bize sömürgeci diye anlatıyorlar. Tabi bunun farkında olanlar da var. Mesela bir hocam vardı. Bana dedi ki “Türkiye’de eğer Osmanlı hakkında İngilizce bir kitap bulursan bana getir.” Çünkü o da yanlış olduğunu biliyor ama bunu ispatlamak istiyor. Ben de “Tamam inşallah.” dedim. İnsanlar Türkiye hakkında yanlış şeyler biliyor ama inşallah doğrusunu öğrenecekler.

Son olarak Şefkat Halkası hakkındaki düşüncelerini de alabilir miyiz?

Öncelikle bana katkıları çok iyi oldu. Mesela hami ailelerin evlerinde çok güzel zaman geçirdik. Sanki evimde ailemle oturuyormuşum gibiydi. Ders anlatımları faydalı ve sosyal etkinlikler de çok güzel. Yani her şey çok güzel.