Keşif Yolculuğumuzun İlk Dönemi

         Hamilik Okulu Vakfı çatısı altında ustamız Barbaros Ceylan ile ilk kademe olan Mesleki Bilinç Kulübü Eğitimlerini tamamlayan Yamaklar; Keşif ve İlham Kulübümüze, günümüz rekabetçi ve gayri insani dünyasından nispeten uzaklaşarak, berrak zihinlerle kavuştular. Talebelerimizin bu ikinci kademe süresince farklı bir vazifesi vardı artık; onlar birer “Kaşif Adayı” idiler ve gelmiş geçmiş tüm ustalarımızın, kaşiflerimizin izini ve mirasını takip ederek hayatı, insanı, eşyayı, doğayı keşfetmek üzere kendi serüvenlerine atıldılar.

          Bu yolda her kaşif adayının başlaması gereken nokta kendisidir, “Keşif, kendine yapılan yolculuktur; kendini keşfeden Rabbini keşfeder” diyerek talebelerimizin kendini keşfetme sürecinde onlara yardımcı olabilmek için ustamız İbrahim Hakkı Yazıcı ile Tarık isimli uygulamamızı gerçekleştirdik. Daha sonra Emre Memiş ile keşfin doğasını, özünü anlayabilmek adına yaratıcılık-zeka ve yaratıcılık-beyin gibi konuları da ele aldığımız Kaşifin El Kitabı dersini; Halil Furkan Kesler ile keşif yolculuğumuzda önceki kaşiflerin izini sürebilmek için Kaşifler Nasıl Yaşamışlar? dersini; Mustafa Özkan ile Yaradanın kusursuz sanatını hayretle seyrederek ilham almak üzere Biyomimetik ve keşfetme sürecini daha iyi, daha yakından inceleyebilmek adına Beynin Anatomisi derslerini; Eyüp Kara ile günümüz rekabetçi piyasasında şirketlerin ve devletlerin hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu ve üzerinde durduğu unsurları keşfedebilmek için İcat ve İnavasyon derslerini icra ettik. Ayrıca dönem içerisinde hayatları, çalışmaları ile bizlere örnek teşkil edebilecek iki Konuk Kâşifimiz de kendi keşif serüvenlerini paylaşmak üzere bizlerleydi: Mustafa Acungil ve Mehtap Altıntaş.

          Keşif yolculuğumuzda tüm bu derslerimize ek olarak talebelerimizle beraber yaratıcılığımızı geliştirebilecek, kutunun dışından da bakabilmeyi bizlere öğretebilecek birbirinden keyifli uygulamalar yaptık. Tabi ki, dönem boyunca onlardan da çok şeyler öğrendik. Keşif Videosu sunumlarıyla hayata onlarla ve onların perspektifinden bakma fırsatı bulduk. Dönem sonu derslerimizde ise Kaşif Adaylarımız; Otonom Araçlar, Yapay Zeka, 3 Boyutlu Yazıcılar, Artırılmış Gerçeklik, Nesnelerin İnterneti, Nanoteknoloji, Blok Zincir Teknolojisi ve Yenilenebilir Enerji konularını araştırarak bu alanlarda “Biz neler yapabiliriz?” sorusuna verdikleri cevapları bizlerle paylaştılar.

Her birinin ilhamına, hayretine ve gayretine bereket!

Unutulmasın, keşif serüvenimiz henüz bitmiş değil. İkinci dönem derslerimizde görüşebilmek dileğiyle…