Cennet Miras

Hamilik Okulu, 2.Kademe öğrencileri Emirhan Güney ve Feyzullah Önder’in Keşif ve İlham Kulübü grup video uygulamasıdır;

Kadim Osmanlı İmparatorluğu medeniyetiyle 7 iklim 3 kıtaya hayat sunan anlayışının doğduğu, mimarisinin inşa edildiği Evliya Çelebi’nin deyimiyle ‘’Ruhaniyetli Şehir Bursa’’ da Osmanlı İmparatorluğunun bizlere bıraktığı medeniyete rastlıyoruz.

Medeniyet insanların bir arada yaşadıkları şehirleri ve o şehirleri de anlamlı kılan yapılarını da ifade eden geniş bir kavramdır. Yapıları anlamlı kılan ise ruhumuzun yansımasıdır. Örneğin, Osmanlı şehirlerinde mezarlar şehir merkezinin uzağında değil, şehrin içindedir.Bu,Osmanlı toplumunda yaşam ve ölümün iç içe olduğunun doğal bir yansımasıdır.

“Şehir kültür aktarımı açısından önemi, dilden sonra gelen uygarlığın en değerli kolektif keşfidir.’’1 Osmanlı kültüründe şehir, cennetin tasavvuru olup çelişkilerin yok olduğu mekan ve kültürel değerlerinin mekânda ruh bulmuş halidir.

Maalesef günümüzde gösterişçi ve merkeziyetçi yönetim felsefesinin hâkim olduğu Batı; Mütevazi Osmanlı cennetlerine sirayet ederek cehenneme çevirdiğine şahitlik ediyoruz.

Bunun bedenle ruhun ayrılmasından kaynaklandığını ve ‘Beden Ruh İçindir’ anlayışından yola çıkarak bu sorunu anlamamız gerekmektedir.

Osmanlıyı bedenen yitirdik lakin ruhu varlığını devam ettirmekte.

Toplum olarak atalarımızın yol gösterici cennet mirasıyla ruhaniyetli şehir Bursa’dan yola çıkarak bedenle ruhu tekrardan birleştirmemiz ve mirasımızı korumamız gerekmektedir.

Emirhan Güney
Feyzullah Önder

 

1 Lewis Mumford, Tarih Boyunca Kent, Kökenleri, Geçirdiği Dönüşümler ve Geleceği, Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 2007, s. 72