PMK – İlk Dönem Değerlendirme

2019-2020 EĞİTİM YILI PMK İLK DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ

Uzun bir bekleyiş sonrası Hamilik Okulu yeni dönemi heyecanlı bir şekilde başladı… ‘Pazarlama’ kavramına karşı oluşmuş bazı tabularımızı yıkmak adına gayet keyifli bir etkinlikle döneme başlayan Pazarlama Meslek Komisyonu (PMK), Pazarlama Tabusu ismini verdiğimiz oyunla hem güldürdü hem de düşündürdü.

Bir sonraki hafta “İçgörü” dersimize PMK öğrencileri dışında Finans Meslek Komisyonu (FMK) öğrencilerimiz de katıldı. Dersimiz hem öğretici hem de eğitmenimizin anlatım tarzıyla stand up havasında geçti ve iyi bir pazarlamacı olmak için içgörüyü çok iyi keşfetmemiz gerektiğinin farkına vardık.

PMK’nın 5. haftasında “Marka Yönetimi” dersinde “marka nedir” sorusuyla başlayan dersimiz, devamında markanın neden önemli olduğu, marka oluştururken nelere dikkat edilmesi gerektiği, marka kimliğinin ne olduğu ve bu kimliği ortaya koyarken nelere dikkate almamız gerektiği gibi birçok soruya cevap oldu. İnteraktifliği attırmak amacıyla sunum sonrasında Kuveyt’e yapılan bir canlı bağlantıyla öğrencilerimize bir vaka anlatıldı. Öğrencilere düşen görev belirli bir bütçeyle bu markanın cirosunu arttırmak için ‘ne sebeple, neler yapılabilir’ sorularına cevaplar bulup bir sonraki hafta bunları gruplar halinde sunmalarıydı. 6. haftada ortaya çıkan fikirler eğitmenlerimiz tarafından yorumlandı.

Ardından “Satış Yönetimi” sunumu ile satış için pazarlama, pazarlama için satış konuları incelendi. Pazarlama alanında iyi bir çalışan olmak için, müşterinin iyi tanınması ve onun isteklerinin doğru belirlenmesi, sahaya inilmesi ve satışçı gibi düşünülmesi gerektiği dersin ana başlıklarıydı.

PMK’nın 8. Hafta dersi “E-ticaret” üzerineydi. Web 1.0’dan başlayan ve günümüz global internet erişimini, trend internet teknolojilerini barındıran bu ders e-ticaret üzerine rakamlar, e-ticaret ögeleri gibi konu başlıkları incelendi. Gelecek haftalarda öğrencilerden bireysel olarak bu sitede hayali veya gerçek bir ürün satışı için pazarlama karmasına uygun olarak bir iş planı hazırlamaları ve grup halinde sunmaları istendi.

Dijital Pazarlamaya da değindiğimiz PMK’nın 9. Haftasında, “e- ticaret aracılığı ile satış yapmak için neleri bilmeliyiz” sorusunu cevapladık. Arama motoru optimizasyonu, dijital reklamcılık gibi konuların ardından bu sektörde kariyer fırsatlarını konuştuk. Daha sonra “Müşteri Deneyimi” dersinde pazarlamanın, satışın hatta bir ürünü son kullanıcıyla buluşturmanın olmazsa olmazı müşteri deneyimi üzerine; deneyim tasarlama ve bunun pilot uygulamaları hakkında konuştuk. ‘İçgörü ve bebek gözüyle gözlem’ yöntemlerinin her alanda kullanmamız gereken yetkinlikler olduğuna değindik. Çoklu kanallar ve self servis deneyimlerden bahsettik.

Bir sonraki hafta PMK’da sahne öğrencilerindi. Etsy sunumları ve e-ticaret üzerine vaka çalışmaları ile farklı kanallarda ve farklı sektörlerde online satışın inceliklerini hep beraber keşfettik. Etsy internet sitesi üzerine gerçekleştirdiğimiz projeler ile bu dönemde öğrendiğimiz her şeyi deneyimleme fırsatı bulduğumuz sunumlar gerçekleştirdik. Böylece pazarlama ve e-ticaret dünyasını deneyerek öğrenmiş olduk. Bunun yanında e-ticaret vaka çalışması ile müşteri bakış açısıyla güzel bir çalışma gerçekleştirdik.

Dönemin son haftalarında ise uluslar ve uluslararası pazarlama üzerine konuştuk. “Global bir pazarda nasıl var olunur, milletlerin kökenleri, kültürleri nelerdir” gibi konulara değindik. Tabiki iyi bir pazarlamacı olurken de insan olduğumuzu, insana dokunduğumuzu ve mesleğimizi yaparken insan kalmamız gerektiğini hiçbir zaman unutmadık.